martes, 1 de marzo de 2011

LA RET SOCIAL


Fa molts anys enrere,  quan jo era un xiquet,  les relacions socials es feien al carrer o des de els balcons. Les dones cantaven molt freqüentment i els homes xiulaven  mentres passetjaven.
Ninguna de totes aquelles despreocupades persones pensaven en el número d’amics que tenien al Facebook. Evidentment no hi havia ni Internet ni ordinadors, ni per supossat telèfons mòbils.
Cine per sort si que hi havia, però no es feien pel·lícules com la que vaig veure l’altre dia.
El cap de setmana passat vaig veure el film La ret social. Independentment de la seva total fidelitat a la història real del fundador de Facebook  (F)   Mark Zuckerberg  (MZ)   el qual va ser membre de la fraternitat universitària de Harvard alphaepsilonpi,  em va semblar molt interessant i el llenguatge visual de la narració molt dinàmic. Sobretot pel que es pot veure darrere de la història. 
A més a més, li han donat un Oscar pel millor guió adaptat.


L’origen de F és el despit d’aquest estudiant de Harvard que va ser rebujat per una noia i amb algunes cerveses de més va a agafar la informació del  directori d’estudiants (facebook) i va a publicar les fotos de les estudiants per a que els nois votessin qui era la més calenta a la web Facemash.com. Això li va reportar problemes amb la direcció de la Universitat.
Em sembla al·lucinant que la ret social més gran de la història hagi estat creat per un problema de relació i comunicació.
Segons el film, Mark Z és un personatge venjatiu.
El punt d’inflexió per la creació de la Ret social apareix al film quan un estudiant li demana a MZ informació sobre una estudiant referent a la seva situació de parella amb l’objectiu de poder lligar amb ella. That’s the point: MZ s’alça a tota presa i arrivant a la seva habitació d’estudiant comença a incorporar camps als perfils del personatges a on s’incorpora la situació de parella o relació personal. 
Facebook s’havia creat.
Si analitzem tota aquesta informació podem proposar aquestes qüestions:
  •  Facebook s’ha creat pel despit d’un amor o atracció no corresponguda.
  • El creador de F és una persona venjativa.
  • La necessitat de lligar va a ser el catalitzador de la creació de la major ret social de la història.
  • Qualsevol Agència d'Inteligència podria aprofitar ben be tota aquesta informació confidencial que la gent aporta amb poca reflexió per a tenir classificada a la població de forma fàcil i ràpida i prevenir qualsevol problema de seguretat.
  • F podria vendre tota aquesta sucosa informació comercial a empreses que s’estalviarien molts costos en laboriosos estudis de mercat.
  • Aquest eina es pot utilitzar  per provocar revolucions afins als meus interessos i evitar que altres rets socials "físiques" puguessin apropiar-se del poder i no donar els seus recursos naturals a baix cost.
·        Però com l’origen de les coses per a mi és important i com que no em refie molt dels actes-mimètics de la població, encara que sóc usuari d'aquest bloc, prefereix ara per ara no tenir perfil de “Facebook”.
·        De totes maneres, això no vol dir que una pissarra virtual com és en certa forma el F no pugui servir per interrelacionar persones amb interessos loables i dessitjables  L’important és si la utilització masiva de aquesta eina de comunicació pot ser o no un instrument global de control social. 
    D'altra banda, també tenim el cas de la manipulació i ocultació de la informació per part de Governs que com el Valencià, prohibeixen l'emissió de TV3.
  • Aquest est un comentari molt interessant de l’amic Enric en base a un article de la Contra i un afegit meu: “però hi ha un problema: la informació manipulada. Bahrein, per eixample, és seu de la Quinta Flota, el braç naval de les forces dels Estats Units a l’Orient Mitjà, a on el "deixem que la població es manifesti” ja no es dóna i ens venen la revolució com la d’una minoria religiosa. No siguem ingenus, sapiguem que aquestes manifestacions poden ser controlables i ho són als països clau”. 
       Ara mateix està anant la flota dels USA cap a Líbia.
  • Podria ser F un gran germà orwelià del segle XXI, però al món capitalista?

Aqui us pose una entrevista amb l’escritor del llibre que ha servit d’inspiració al film.
Actualment MZ és mil-millionari més jove del món, patrimoni: uns 6.900 millons de $.  Quasi tot el món àrab s’està revolucionant utilitzant les rets socials en molts casos en forma de Wiki-revolucions, malgrat la seva quasi anul·lacio i censura  d'internet i dels mòbils per dictadors com Mubarak.
A aquests països a hi ha un munt de gent que sobreviu amb un dolar al dia.

Traieu les vostres conclusions

3 comentarios:

Pere dijo...

Encertat i perfecte ‘hipertext’ de la pel•lícula, i coincideixo en tot el que dius...com dic en el perfil del meu bloc: ‘el meu interès en les xarxes socials em ve del interès des dels anys setanta per la Cibernètica com a filosofia científica i no com a seudo-ciència estrictament mecanicista, reaccionària i inútil’... aquest aspecte especulatiu i mecanicista ja es donà en els noranta i esclatà i a hores d’ara es torna a intentar fonamentalment amb FaceBook i tornarà a esclatar... Google es un altra cosa... però l’historia s’escriu com la compta i la comptes...
Una forta abraçada
Per cert vaig a compartir el post al meu perfil de FaceBook... anònim es clar...

Q dijo...

Molt bona la reflexió, Pep. Sóc de les que tampoc no són al facebook. Aquest pot ser positiu (la facilitat i rapidesa per organitzar manifestacions, com en el cas del tancament de tv3 al PV, n'és un exemple), però és, com bé dius, un altre instrument de control. A més, darrerament ha tancat pàgines, com la d'Escola Valenciana (tot i que l'haja tornat a obrir poc després), que em fan la impressió que aquesta xarxa és un tant reaccionària.
Gràcies pel post.
Besets

Pep R dijo...

Moltes gràcies a tots dos,

*Queti: m’havia deixat la censura en Facebook que pareix ser que és intensa en funció dels lobbys de pressió i tu com sempre ho has encertat.

*Pere: sempre em sorprens amb la teva capacitat de captar la informació més interessant i necessària al teu bloc i per suposat al teu anònim F.
D’altra banda fins i tot est un visionari sobre el tema de les Rets social com apuntes a les teves reflexions dels 70.

Fantàstics comentaris!