Tots hem pensat alguna vegada en la descoberta d’algun tipus de tresor: arqueològic, de diners, d’amistat i fins i tot d’amor.
Fa anys varem emprendre un viatge a la “recerca del Sant Grial” seguint el llibre del teòsof Mario Roso de Luna i la guia de la Espanya màgica d'Atienza. Desprès de recórrer indrets bells, màgics i especials varem acabar al cor de la Serra de la Demanda (del Sant Grial).
La conclusió d’aquell viatge meravellós va ser que el Sant Grial o Graal estava a dintre de nosaltres i que aquest era el nostre veritable tresor. “Coneix-te a tu mateix”.
Ara n'estic llegint un llibre que es diu precisament “El mapa del tresor” (es pot trobar a les biblioteques públiques de Catalunya) i que parla de com trobar aquest tresor que tots busquem d'una o altra manera al nostre interior i amb les nostres accions. En ell es diu que tenim que canviar la manera de percebre el món i a nosaltres mateixos per a aconseguir la “prosperitat” que es derivarà de trobar el tresor dessitjat.
Encara que és un llibre que podria calificar de coach o autoajuda, té conceptes interessants.
Encara que és un llibre que podria calificar de coach o autoajuda, té conceptes interessants.
Una cosa que també m'agradat del llibre és la crítica que fa la “Llei de l'atracció” propugnada per llibres i pel•lícules com “El Secret”. No és possible aconseguir els nostres objectius a soles per mitjançà del desitjos continus envers l'objecte desitjat. Hi ha que actuar d'una manera proactiva, ètica i intensa per arribar a les nostres metes. En definitiva no debem esperar a que la sort ens visités.
Bassan-se en la filosòfia hermètica i alquimica de Hermes Trimegist ens parla de com ens hem d'alinear amb 7 lleis que hi ha a l'Univers i que són descrites en un llibre posterior: El kibalió, que prové de aquesta filosofia i molt probablement del text atribuit a H. Trimegist: La Taula esmeraldina.
Aquestes 7 lleis s'enumeren en set principis que posaré amb una breu descripció:
- Principi de mentalisme: A l'Univers hi ha una sola ment. Com nosaltres som una part d 'aquesta ment, el nostre mon depèn dels nostres pensaments, ja que aquests generen la nostra realitat. “Ho que creiem té tendència a ser ho que creem”.
- Principi de correspondència: “A dalt és com a baix i a baix és com a dalt” Representa a nivell personal que qualsevol canvi interior repercuteix en la nostra situació exterior. Si deixem de criticar, de prejutjar de manera injustificada, d’emetre pronòstics negatius...descobrirem com canvien les nostres circumstàncies.
- Principi de vibració: La classificació tradicional de l'esser humà és en tres parts: cos, ànima i esperit. La vida ens obliga a avançar encara que no ho vullguem. Segons aquest principi, les energies semblants s'atrauen. Si nosaltres “vibrem” amb una naturalessa de pensaments negativa, a soles veurem les vessants negatives dels esdevenimenets. Per que hi hagi un canvi, hem de reafirmar, recordar les nostres metes i ser constants. Cuidant de nosaltres i del nivell de vibració que hem escollit. També es diu que les vibracions altes incideixen sobre les baixes. Per millorar aquestes els mestres recomanen meditar, entregar-nos a una causa que siga útil als altres, contactar amb la natura o be fer activitats que ens elevin emocional o intelectualment.
- Principi de polaritat: “Tot és doble; tot té dos pols; el contraris són idèntics en naturalessa, però diferents en grau. Totes les paradoxes es poden reconciliar” Aquí es parla d'harmonitzar els contraris i, com diria Aristòtil, trobar l'equilibri just entre els pols (doctrina del Justo medio-Medio dorado confuciano). Buda deia que “és a la via intermèdia on trobem la saviessa” Això ens dóna una vida harmoniosa. L'actitut vital quan ens sentim en una situació polar extrema seria anar al pol opossat i d'aquesta manera quedar-nos al centre. Per eixemple, quan estem molt empipats, podem pensar en alguna cosa que ens fa riure per recuperar l'objectivitat, perquè existeixen una gran escala de matissos.
- Principi de ritme: “Tot té un fluxe i refluxe; tot es mou con un pèndol; el ritme és la compensació” La imatge seria com el moviment de les ones del mar. O la roda de la fortuna de la carta del Tarot que no para de girar. Gràcies al coneixement d'aquest principi ens podem posar endavant dels aconteixements, per eixample estalviant en temps de bonança per evitar preocupacions en temps de crisi o de dificultats. Res no és permanent, ni l’èxit ni el fracàs, però això no vol dir que no n'hàgim de gaudir ni d'aprendre.
- Principi de causa i efect: “Tota causa té el seu efecte, tot efecte té la seva causa” La sort no és més que el nom que se li dóna a una llei no coneguda. Més que casualitats existeixen causalitats. Seria l’equivalent a llei del Karma hindú. Tot el que hem fet al passat ens passa factura ens agradi o no. El destí és allò que passarà si no fem res per evitar-ho. Per gaudir d’autèntica llibertat, aquest principi ens empeny a practicar el perdó. S'ha de perdonar de tot cor, no serveix un “perdono però no oblido”, els rancors s'han de deixar enrere. Aprendre a perdonar ens dóna pau. Això no vol dir que puguin ser rigorosos i crítics amb els que demostren una baixa qualitat moral i ètica
- Principi de generació: “La generació existeix arreu. Tot els seus principis masculins i femenins. La generació es manté a tots els nivells”. Per viure d'una manera completa i realitzada necessitem harmonitzar les nostres energies masculines i femenines (principi de l’Alquímia). D’aquí sorgirà la creativitat, la vida, el fruit, la prosperitat (com al símbol del yin-yang). Per progressar necessitem activar les nostres dues parts: la masculina és l'activa i la dinàmica i la que dóna; la femenina és la receptiva, la creativa i la imaginativa, la que acull. Tenim que desenvolupar les dues parts a l'hora, en cas contrari no arrivarem a bon port.
A part d’aquesta informació, proporcionen d’altres interessants per tenir una visió i uns hàbits d’actuació proactiva i eficient estretes del guru de les organitzacions Stephen Covey:
Els 7 hàbits de les persones eficients serien:
1. Ser proactiu (no reactiu):
És anar per davant de les circumstàncies i triar com reaccionar en cada moment i lloc segons els nostres principis i valors. Tenen una actitud positiva que incrementa el seu cercle d’influència (límit de les seves capacitats) Actuen amb seny i responsabilitat.
2. Començar amb una finalitat en la ment:
Perquè les nostre accions estiguin dirigides cap a un objectiu que tingui significat real per a nosaltres.
3. Establir un ordre de prioritats (el primer és el primer):
Fer primer el que és realment important i progressivament anar resolvent els altres temes.
4. Pensar en guanyar-guanyar (win-win):
A part de ser una estratègia que permeteix la sostenibilitat de qualsevol tipus de relació, és la més ètica i adient, desenvolupant una mentalitat d’abundància física i espiritual equilibrada.
5. Entendre primer i desprès ser entès:
Com essència del respecte als altres. Aquest hàbit és clau a les relacions humanes efectives i fa possible arribar a acords.
6. Aconseguir sinergies:
Com a resultat de cultivar la habilitat i valorar la diversitat. La síntesi d’idees divergents produeix idees millors i superiors a les individuals.
Em ve al cap l’aforisme de George Bernard Shaw: Si tú tienes una manzana y yo tengo una manzana e intercambiamos las manzanas, entonces tanto tú como yo seguiremos teniendo una manzana. Pero si tú tienes una idea y yo tengo una idea e intercambiamos ideas, entonces ambos tendremos dos ideas."
7. Afilar la serra (millora i formació constant i continua):
Utilitzant la nostra capacitat per renovar-nos física, mental i espiritualment.
També parla del paradigma de ser depredador o jardiner. Evidentment em quede amb la sembra i no la devoració destructiva:
Estimant i cuidant ho que fas; donant ho que realment es necessita; sent humil i agraït; treballant sense por (tan sols a algunes espines); amb voluntat de sentir-te útil it d’aprendre contínuament... entre altres característiques que ens portaran al nostre Eden particular.
Desitjo que aquestes idees os ajudin a trobar el vostre lícit tresor en aquests turbulents i poc ètics temps de crisi i canvi.